Nyk de Vries Dichter fan Fryslân

21 november 2019

Nyk de Vries is vandaag op het Explore the North-festival in Leeuwarden door gedeputeerde Sietske Poepjes benoemd tot nieuwe Dichter fan Fryslân. De benoeming is voor twee jaar. Nyk de Vries volgt Eeltsje Hettinga op, die vandaag afscheid nam van zijn functie als eerste Dichter fan Fryslân.

Als Dichter fan Fryslân treedt Nyk de Vries de komende twee jaar op als poëtisch ambassadeur. Hij schrijft per jaar zes tot tien gedichten, geïnspireerd door opvallende en actuele gebeurtenissen in de provincie. Een adviescommissie, bestaande uit Michelle Samba, Job Degenaar en Eeltsje Hettinga, heeft de nieuwe Dichter fan Fryslân voorgedragen aan Gedeputeerde Staten.

Nyk de Vries

Nyk de Vries (1971, Noardburgum) is schrijver en muzikant. Hij woont en werkt in Amsterdam. Met zijn prozagedichten treedt hij regelmatig op bij literatuur- en theaterfestivals in binnen- en buitenland. Hij schreef ook verschillende romans en poëziebundels. Eind 2011 verscheen zijn bundel ‘De dingen gebeuren omdat ze rijmen’. In 2013 verscheen ‘Glans’, een prozaverhaal over zijn tijd als werknemer van Ikea Groningen. Zijn boek Renger, zowel in het Nederlands als in het Fries uitgebracht, uit 2016 was in het jaar 2019 genomineerd voor de Gysbert Japicxpriis. Zijn prozagedichten waren ook regelmatig te horen op radio 1 in het programma Studio Idzerda.

Dichter fan Fryslân Nyk de Vries: “Dit dichterskip is in grutte eare en komt foar my op presys it goede momint. It kin mysels ek wer in protte leare. Dat is it moaiste, ast dysels op nije paden bringe kinst. Dan kin der fan alles barre”.

Het project ‘Dichter van Fryslân’ is een initiatief van de provincie Fryslân en wordt uitgevoerd door de Afûk. Met de benoeming van de Dichter van Fryslân wil de provincie bij een breder publiek meer aandacht vragen voor de kunstvorm poëzie. Meer informatie over de Dichter fan Fryslân is te vinden op de website: http://dichterfanfryslan.nl/.

Foto: Jacob van Essen

Lévi Weemoedt in Neushoorn op 30 november (15.30-17.00)

23 oktober 2019

Stichting Poëzieroute Leeuwarden heeft Lévi Weemoedt weten te strikken voor een optreden Neushoorn. Weemoedt is weer helemaal populair sinds de verschijning van zijn door Özcan Akyol samengestelde bloemlezing: ‘Pessimisme kun je leren’.

Weemoedt, pseudoniem van Isaäck Jacobus van Wijk, is de grootmeester van treurige proza en pöezie. Voor Stichting Poëzieroute Leeuwarden draagt hij voor uit eigen werk onder de titel: ‘gezondheid’. Het belooft een middag onbekommerd lachen te worden met deze taalvirtuoos.

De voordrachten van Lévi Weemoedt worden afgewisseld met ‘A tribute to Cannonball Adderley’ door het swingende Thijs Nissen trio, een drietal jonge enthousiaste jazzmusici uit Rotterdam. A Tribute to Cannonball is een plaat van jazzpianist Bud Powell en tenorsaxofonist Don Byas, geproduceerd door de legendarische Cannonball Adderley.

Reserveren via deze link.